Kisainfo Ilmoittautuminen Historiikki Galleria Myytävänä Sponsorit Organisaatio In English Aloitussivulle

Umpihankihiihdon MM -historia

Kaikki alkoi Heikki Haavikon ollessa Syötteellä talvella 1997. Hänellä oli laskettelukeskuksessa tavalliset metsäsukset auton katolla. Paikalle sattui muutama nuori, jotka katselivat suksia ihmeissään ja naureskelivat moisia suksia.

Lopullisesti lumipallo alkoi pyöriä keväällä 1997, kun Heikki käyskenteli Liekokylän soilla. Hänen päähänsä virisi ajatus soiden talvisesta hyötykäytöstä. Voisihan noita aukeita vaikka hiihdellä sankoin joukoin, eikä siellä tarvita mitään latuja. Eihän ennen kenelläkään ollut latuja. Muutama vuosikymmen sitten kouluun mentäessä tehtiin latu, jota pitkin päästiin sitten iltapäivällä kotiin takaisin. Näitä mietiskellessä Heikki hiihteli viikon verran umpisoita ja päätös laturetkestä kypsyi hänen mielessään.

Yksinään laturetkeä ei voisi järjestää ja niinpä Heikki otti yhteyttä Antti Härköseen, jonka kanssa hän oli ollut tekemisissä työkuvioissa Pudasjärvellä. Metsäalan ihmisenä Antti kiinnostui asiasta. Hän mietti asiaa itsekseen ja keskusteli siitä suunnistusjaostossa, jonka puheenjohtajana hän toimi. Samaan aikaa hän oli yhteydessä Pudasjärven Urheilijoiden varapuheenjohtajaan Heino Ruuskaseen ja Heino innostui asiasta. Antti antoi Heikille myös Heinon yhteystiedot ja Heikin kanssa keskusteltuaan Heino toi asian Pudasjärven Urheilijoiden johtokuntaan. Johtokunta mietti asiaa kolme minuuttia. Idea on riittävän hullu, joten se voi toimia. Kokeillahan aina kannattaa, yrittänyttä ei laiteta. Heinon toimiessa kunnan vapaa-aikalautakunnan palveluksessa hän esitti asian myös kuntasektorilla ja kunta suhtautui asiaan myötämielisesti, joten lumipallo jatkoi kulkuaan.

Syksyllä 1997 järjestelytoimikunta oli suurin piirtein kasassa ja aloitettiin töiden teko. Tapahtuman työnimi oli Erä- ja Umpihankihiihdon MM- kilpailut. Palavereja pidettiin suuren innostuksen vallassa ja usko oli luja. "Tästä tulee vielä tosi kova sana !"
Päätettiin pitää ensimmäiset kisat siellä missä ajatus kisoista oli alkanut eli kilpailun maali sijaitsi Liekokylässä. Ensimmäisien kilpailujen tavoite oli saada osallistujia noin viisikymmentä.

Ensimmäisen vuoden osanottajamäärä yllätti meidät positiivisesti ja näin kisoja on jatkettu. Tapahtumasta on tullut jokavuotinen ja suosio sen kun kasvaa. TV:n ja median osuus tapahtuman näkyvyydessä ja tunnetuksi tulemisessa on vielä kisojen alkuvaiheessa merkittävä. Myös positiiviset kokemukset ovat lisänneet toisten ihmisten kiinnostusta kisoja kohtaan.

Olemme pyrkineet kehittämään kisoja kilpailijoille lähetettyjen palautekyselyjen perusteella. Palautekyselyn perusteella olemme siirtäneet kilpailun välillä eri ympäristöön, jotta palvelisimme useampaa käyttäjäryhmkäyttäjäryhmää.

Kahden Covid-19 vuoden jälkeen olemme järjestämässä vuonna 2023 kisoja, toivomme ettei mikään maailman tilanne - eikä muutkaan tapahtumat - estä kisojen järjestämistä. Kilpailijat ovat odottaneet tapahtumaa jo kaksi vuotta. 2021 ja 2022 oli viikolla 6, Syötteellä paljon umpihankihiihtäjiä, vaikka varsinaista kisaa ei ollutkaan. Kilpailijat halusivat kuitenkin hiihdellä ja harjoitella tulevaa tapahtumaa varten. Näihin kilpailijoiden omiin tapahtumiin peilaten uskomme, että tapahtumalla on vuonna 2023 osallistujia välivuosista huolimatta.

Marko Koivula

2024

2023

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

2003

2002

2001

2000

1999

1998

  • Osallistujia 128

Ullmax Seuraa kisaa online!